Úvod /

Magazín /

HISTORIE KABELEK I. /

HISTORIE KABELEK I.

10.08.2015

Kam až sahá historie kabelek? 

Jak už bylo několikrát zmíněno kabelka je pro dnešní moderní ženu nezbytnost. Ale pojďme se podívat, jak tomu bylo v minulosti. Kam až sahá historie kabelek? A jaký byl její vývoj? Na to nám odpoví dnešní článek.

 

FARAONSKÉ KABELKY

Z vykopávek se předpokládá, že nejstarší kabelky byly vyráběny z listů a dřeva. Dále se našly hieroglyfy, kde jsou zobrazeni muži s malými příručními taškami s uchy obvázanými kolem pasu. Byly vyrobeny z pevné kůže a zdobeny hieroglyfy a sloužily k uchovávání cenností a mincí.. Zajímavé je, že tyto doplňky tehdy výhradně nosili muži, ženy nikoliv.

 

VÁČKY MÍSTO KAPES

Rozvoj váčků podobných kabelkám byl zaznamenán ve 14. - 15. století. A právě v této době, ve vrcholném středověku, se kabelky rozšiřují i mezi ženy. Jelikož v této době ještě nebyly vynalezeny kapsy, ženy i muži si tyto váčky připínali na opasek.

Výše postavení lidé si je nechali zdobit složitými výšivkami a mnohdy i drahými kameny. Výjimkou nebyly ani nákladné a vzácné materiály, jako bylo hedvábí. Časem se ze zdobeného váčku stává předmět, který koresponduje se společenským postavením svého vlastníka.

 

KABELKY UKRYTÉ V SUKNÍCH

V průběhu 16. a 17. století se začaly sukně rozšiřovat a postupně se z nich stala skrýš pro sáčky a taštičky, které obsahovaly různé maličkosti. Ačkoli byly schované, stále se dbalo na luxusní provedení, hlavně u šlechty a dalších členů královského dvora.

Pro běžné nošení se začaly taštičky vyrábět z praktičtějších kožených materiálů. Mužské kalhoty prošly transformací a začaly se do nich všívat kapsy. Tím pádem se taštičky staly výhradně dámským doplňkem.

 

FRANCOUZSKÁ REVOLUCE

V 18.století po Velké francouzské revoluci se změnil styl oblékání. Přestaly se nosit široké sukně a do popředí se dostal takzvaný neo-klasický styl, kterému vévodily užší a štíhlejší šaty „košilového” typu. Změnou střihu sukní se kabelky opět dostávají napovrch a jejich design se stává velmi módní záležitostí. V této době bylo nezbytné, aby každá dáma musela vlastnila několik kusů kabelek pro každou příležitost. V nich nesměl chybět pudr, voňavá sůl, rtěnka a flakón voňavky.

 

VZESTUP KABELEK

Vlivem průmyslové revoluce byly vyvinuty nové materiály a látky a ženy tak dostaly příležitost kabelku dokonale sladit se zbytkem svého oblečení. S nástupem železnice tašky zažily revoluci. Tvůrci zavazadel využily své dovedností a přetransformovali zavazadla k cestování na koni na zavazadla vhodná pro cestování vlakem a začaly se dovnitř všívat různé přihrádky.

A právě tehdy se poprvé začal používat výraz kabelka. Většina dnešních světoznámých výrobců kabelek začínala jako tvůrci cestovních zavazadel. Například Tierry Hermes vyráběl postroje a sedla pro koně a Loius Vuitton byl baličem zavazadel bohatých pařížanů.

Chcete vědět, jak vývoj kabelky postupoval? Přečtěte si článek Historie kabelky - 2.díl!

KOMENTÁŘE

PŘIDEJTE KOMENTÁŘ

Pro možnost vložení komentáře se, prosím, přihlašte.

Uživatelské jméno:
Heslo: