Úvod /

Magazín /

HISTORIE KABELEK II. /

HISTORIE KABELEK II.

24.08.2015

Vývoj kabelek od 20. století po současnost.

V minulém článku Historie kabelky - 1. díl jsme se dozvěděli, kde se kabelka poprvé objevila a jak se její podoba vyvíjela. Dnes navážeme článkem, který zachytí vývoj kabelek od 20. století do současnosti a také to, jaký vliv měla na módu 2. světová válka.

 

DVACÁTÉ STOLETÍ - STOLETÍ KABELEK

Kabelky jsou konečně víc než jen příručními zavazadly. Ženy si mohli vybrat z malých taštiček, například “Dotty” tašek, pracující ženy volily větší tašky, jako byly “Boulevard” tašky, kožené nákupní tašky nebo kufříky, které se daly nosit kolem ramen. Kabelky také nově obsahovaly přihrádku na bankovky, které nahradily mince.

Po první světové válce byla velmi oblíbená takzvaná "Pochette" což bylo hranaté psaníčko, výrazně zdobené geometrickými a jazzovými motivy a jej ženy nosily v pod paží. Vzory kabelek byly dále ovlivněny exotickými motivy, nejvíce pak po objevu hrobky krále Tutanchamona.

 

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA A IKONICKÉ KABELKY

V průběhu druhé světové války byl zoufalý nedostatek materiálů pro výrobu kabelek, především kovu a kůže.

Naštěstí návrháři našli alternativní řešení v podobě dřeva a umělých materiálů, jako byly různé plasty, syntetické hedvábí a koženka. Díky nim si kabelku mohla dovolit každá žena.

V poválečných padesátých letech se rodí ikonické kabelky, které se vyrábí dodnes. Příkladem za všechny je prošívané psaníčko 2.55 od Coco Chanel.

Přední návrháři, jako je Vuitton, Hermes a Channel, si užívali období, kdy se sladění doplňků a barev bylo povinným standardem.

 

ŠEDESÁTÁ LÉTA AŽ SOUČASNOST

V šedesátých a sedmdesátých letech se pravidla „správného” oblékání výrazně uvolnila. Ke slovu se dostaly úzké dlouhé kabelky a menší elegantní tašky přes rameno s dlouhými řetězy a tenkými řemínky. V osmdesátých letech výrazně ovlivnila módu péče o zdraví a začaly se nosit fitness tašky a nylonové batohy od značky Prada, které se ihned staly unisexovým kouskem.

 

SOUČASNÝ TREND KABELEK

V dnešní době jsou kabelky vyráběny v širokém množství stylů a hlavně materiálů. Často se používá nepromokavé plátno, různé umělé hmoty, imitace kůží či transparentní materiály. Ovšem stálým evergreenem jsou kožené kabelky, které si zákazníky získávají po celém světe, především pro příjemným materiál a dlouhou životnost.

Kabelky, které byly dlouho pouze dámským doplňkem se nyní stávají populárnějšími i mezi muži. Jedná se hlavně o tašky přes záda, takzvané messengery. Trendy kabelek se mění podle různých módních trendů, ovšem nadčasovost má své místo i zde, což můžeme vidět i u nejslavnějšího psaníčka Coco Chanel, které se vyrábí už několik desetiletí.

Chcete se vědět více? Kontaktujte nás!

KOMENTÁŘE

PŘIDEJTE KOMENTÁŘ

Pro možnost vložení komentáře se, prosím, přihlašte.

Uživatelské jméno:
Heslo: