Úvod /

Magazín /

DRESS CODE NA PLES /

DRESS CODE NA PLES

05.01.2016

Kabelky do společnosti aneb, co se nosí na ples.

Plesová sezóna startuje, proto pro vás Hajn připravil několik tipů, jako co si vzít na ples, jakou kabelku vybrat nebo co radí dress code. Plesová etika je ale velice rozsáhlá a vydala by na celou knihu, proto se pojďte podívat na to nejdůležitější.

 

CO SE NOSÍ NA PLESE

Plesy mají různou úroveň (od hasičského bálu na vesnici až po ples v Obecním domě) a od toho se odvíjí i to, co se na plese nosí. Ať jdete kamkoliv, určitě se k obleku a plesovým šatům nehodí bunda či mikina, ale vždy volte kabát a dámy popř. pléd. Co je ale doporučeno na každém plese:

Muži

  • pro obuv je nejvhodnější zvolit černé lakýrky
  • etiketa doporučuje pro ples pouze smoking, ovšem většinou muži nosí kvalitní, tmavý a jednobarevný oblek
  • do smokingu paří pouze smokingová košile s manžetovými knoflíčky
  • motýlek vypadá k obleku daleko svátečněji, než kravata, kterou denně nosíte do práce

Ženy

  • přestože taneční boty mají většinou otevřenou špičku, dresscode velí špičku uzavřenou a obuv na vysokém podpatku (páskové boty či baleríny jsou tabu)
  • ať už je okolní teplota jakákoliv, punčochy jsou povinné
  • u významných plesů jsou zakázané krátké šaty a tzv. koktejlky, které jsou určené pro méně významné akce
  • šaty by měly být výjimečné a měly by odpovídat formální a konzervativní události - nevhodná je bílá barva, naopak by měl být zvýrazněný pas a delší sukně a podle formálnosti také zakrytá ramena a ruce (čím více konzervativní událost, tím více zahalené ruce - např. dlouhé rukavičky)
  • pokud nosíte rukavičky, prsteny se nosí pod nimi a náramky na vrchu a lze je sundat pouze u jídla

 

KABELKA NA PLES

Pro tuto událost jsou typická malá společenská plesová psaníčka, která jsou ve stejné barvě jako šaty či obuv. Pokud jste zvyklé na velké kabelky a máte potřebu si vzít na ples hodně věcí, využijte úschovu v šatně nebo kapsy saka u partnera. Do kabelky na ples (společenského psaníčka) patří doklady, drobné peníze, papírové kapesníčky, drobná líčidla (většinou postačí rtěnka/lesk na rty a pudřenka), vůně v mini balení a něco pro osvěžení dechu (na žvýkačky zapomeňte, ty se k plesové róbě nehodí, spíše zvolte "nechrastící" svěží bombony či sprej).

Dilema, které řeší na plese snad každá žena je, kam s kabelkou během tance. Nejlepším je, nechat ji u někoho známého, popř. pokud se o kabelku nestrachujete, tak i volně bez dozoru. Pokud se rozhodnete s kabelkou tančit, využijte buď delší řetízek přes rameno nebo krátké poutko, které omotáte kolem zápěstí. Pokud plesové psaníčko není vybavené poutky, držte jej při tanci v levé ruce.

 

DRESS CODE NA PLES

O tom, v jakém dress code se ples nese, poznáte na pozvánce.

  • Black Tie - "nejvážnější" styl oblékání, kdy je pro pány povinný černý smoking a vesta s motýlkem a pro dámy dlouhá večerní toaleta v jakékoliv barvě. Ramena by měla být zahalená.
  • White Tie - styl oblékání pro formální událost, kdy by pánové měli zvolit černý frak s bílou vestou, košilí a bílým motýlkem. Ženy by měli volit dlouhou zdobnou večerní róbu.
  • Creative Black Tie - uvolněnější styl plesu, kde pánové volí smoking s bílou košilí bez motýlka a dámy mají ruku ve výběru šatů volnou, kdy mohou volit i módní výstřelky a méně všední modely.
  • Semi-Formal - honosná róba a smoking jde stranou, místo toho přichází prostor pro elegantní kostýmek, koktejly a pánové oblékají tmavý oblek.

V čem chodíte na ples vy? A jak řešíte dilema s kabelkou při tanci? Podělte se o vaše zkušenosti na našem Facebooku!

KOMENTÁŘE

PŘIDEJTE KOMENTÁŘ

Pro možnost vložení komentáře se, prosím, přihlašte.

Uživatelské jméno:
Heslo: